AU_01192.jpg

​별내다가구주택

L. Byulnae-Dong, Namyangju-Si, Korea

Y. 2020~2021

T. Housing

A. 299.22m2

F. B1F~3F


Design

O-Scape Architecten

Design Director : Sun-young Park
Staffs : Hyun-bi Park,  Ju-young Kim,

Woo-sung Jeon, Geon-woo Lee, San Lee

Photo

Hakhyun Lim

AU_06421.jpg

별내동 다가구주택

 

‘집으로 들어갈 때,

집에서 나올 때,

하늘 한번 바라보고

숨을 크게 한번 쉬는 집.’

 

진입로는 썬큰정원 Sunken Garden 위에 떠 있고, 빨려 들어가듯 문을 향해 걷다 현관 앞에 이르면 하늘을 향한 중정이 있다.

각각의 집들이 마주한 창과 발코니. 이 작은 중정을 통해 남쪽의 빛을 끌어온다.

대지의 등고차는 자연스럽게 스킵플로어를 만들어 5세대의 입구들은 모두 다른 레벨에 놓인다.

포켓공원으로 열린 뷰를 갖는 서쪽으로 주로 거실과 방을 배치한다.

3층 주인세대의 현관으로 들어서면 Master Bedroom과 작은 방을 동서로 배치하고 중정을 바라보며 계단을 오르면 Kitchen, Dining, Living Room을 연속적으로 놓아 서쪽의 뷰와 채광을 집 안쪽으로 끌어들인다. 소파의 위치에는 보다 높은 층고를 형성하며 천창을 두어 계절의 변화를 느낄 수 있다.

Byeolnae-dong Multi-Family House

 

When I go home,

When you leave the house,

Look at the sky

A house that takes a deep breath.

 

The access road is floating above the Sunken Garden, and while walking towards the door as if being sucked in,

When you reach the front door, there is a courtyard facing the sky.

Each house has windows and balconies facing each other through the courtyard. The light from the south is brought in through this small courtyard.

The difference in elevation of the land naturally creates a skip floor, so the entrances of the 5th houses are all on different levels.

The living room and bedroom are mainly arranged to the west with an open view to the pocket park.

When entering the 3rd floor master's entrance hall, the master bedroom and a small room are arranged east to west, and when you go up the stairs facing the courtyard, the kitchen, dining and living room are placed in a row to bring in the west view and light into the house. A higher floor height is formed at the location of the sofa and a skylight is placed so that you can feel the change of seasons.

별내 A-A' Section.jpg